WordPress handleiding: teksten op je WordPress site zetten of aanpassen
Je kunt met WordPress op 2 manieren teksten en afbeeldingen op je website plaatsen : op een pagina of in een bericht.
De “vaste” onderdelen van je website worden op pagina’s geplaatst. Pagina’s vind je meestal ook terug in het navigatiemenu van een website.
In de basis zit er niet zoveel verschil tussen een bericht en een pagina. Het plaatsen en aanpassen van teksten en afbeeldingen werkt namelijk precies hetzelfde. Voor berichten zijn er wel enkele extra functies beschikbaar.
Het overzicht van al je pagina’s openen
Als je in het menu aan de linkerzijde op “pagina’s” drukt krijg je alle pagina’s van je website te zien, zoals in onderstaand voorbeeld:
Naast het kopje “pagina’s” zie je “nieuwe pagina” staan. Klik hierop om een nieuwe pagina aan te maken.
Daaronder vind je enkele kolommen, waarvan “titel” de belangrijkste is.
Een pagina bewerken
Door te klikken op een titel in deze kolom kun je de betreffende pagina direct bewerken. Je komt dan op de volgende pagina terecht :
Bovenaan de pagina zie je de tekst “pagina bewerken” staan. Direct daaronder zie je de titel van de pagina. Deze kun je eenvoudig aanpassen door in het titelvak te klikken. De titel wordt in het algemeen in een groter lettertype bovenaan de pagina weergegeven op je website.
Onder het titelvak zie je de tekst “permalink”. Dat is het directe adres van de betreffende pagina. Als je bijvoorbeeld www.bobdewebbouwer.com/wordpress-handleiding/ intypt kom je op deze pagina terecht. Bovendien is dit adres van belang voor je vindbaarheid in Google.
Je kunt de permalink eenvoudig aanpassen door simpelweg op de knop “bewerken” te drukken, maar doe dit alleen als je de pagina net hebt aangemaakt en niet tevreden bent over het adres. Anders kan het zijn dat er al links naar je pagina zijn en die werken dan opeens niet meer.
In oudere versies van WordPress zie je ook nog de knop “pagina bekijken” , als je daar op klikt zie je de pagina zoals bezoekers deze zien. Die functie vindt je ook terug in de zwarte balk bovenaan, of door te klikken op de permalink. Ook de button “Verkorte URL verkrijgen” is vervallen, daarmee kon je een korter (maar meestal niet makkelijker) adres verkrijgen dat je kunt delen met anderen.
Onder de permalink zie je de tekst “media toevoegen”. Via deze link kun je afbeeldingen en video’s op de pagina toevoegen.
Rechts naast de tekst “media toevoegen” zie je twee tabbladen : “visueel” en “tekst”. Het tabblad “visueel” is de gewone “Word” weergave. Als je in dit tabblad teksten typt en deze bijvoorbeeld een andere kleur geeft of schuin zet wordt dit ook zo op je website weergegeven. Het tabblad tekst is bedoeld voor mensen die liever HTML code gebruiken.
De werkbalk in de WordPress tekst editor
Dat kan heel gemakkelijk met de werkbalk die je bovenaan het tekstvak ziet, die je ongetwijfeld ook kent uit Word of een andere tekstverwerker.
Kopteksten
Op de eerste knop van de onderste rij vind je een selectieveld met de tekst “paragraaf” (of “alinea”).
Als je daarop klikt zie je nog meer mogelijkheden. Als je een tekst selecteert kun je altijd een van deze mogelijkheden kiezen. Gebruik voor gewone tekst altijd “paragraaf” of “alinea” , voor de belangrijkste tussenkopjes gebruik je “koptekst 2”, voor iets minder belangrijke tussenkopjes gebruik je “koptekst 3” en voor de minst belangrijke tussenkopjes “koptekst 4”. Als je dat consequent doet heb je al een goede basis voor je SEO!
Vanaf WordPress 4.3 kun je ook kopteksten maken door ## voor de tekst te typen. Het aantal # bepaalt welke koptekst de tekst krijgt:
- ## tekst : Deze tekst wordt koptekst 2
- ### tekst : Deze tekst wordt koptekst 3
- #### tekst : Deze tekst wordt koptekst 4
Zie jij alleen de bovenste rij van de werkbalk? Klik dan op de meest rechtse button om ook de onderste rij weer te geven!
Een lijstje maken
Vanaf WordPress 4.3 is ook het maken van een opsommingslijstje een stuk makkelijk geworden; als je een lijstje wilt maken typ je simpelweg de items onder elkaar met een streepje ervoor. WordPress zet dit dan automatisch om naar een lijstje.
Dus:
– item 1
– item 2
– item 3
wordt automatisch omgezet naar:
- item 1
- item 2
- item 3
Een hyperlink toevoegen
De tweede knop die ik even toelicht is “link toevoegen”. Als je een hyperlink wilt invoegen naar een andere website of een andere pagina op je eigen website selecteer je het deel van de tekst dat een hyperlink moet worden en klik je vervolgens op de schakel in de werkbalk:
Er opent dan een tekstveld onder de geselecteerde tekst waar je de link kunt invoeren. Je kunt hier ook de titel van een pagina of bericht invoeren. Je krijgt dan alle overeenkomende pagina’s en berichten te zien. Selecteer de gewenste pagina en vervolgens zal WordPress zelf de juiste link invullen.
Door op het tandwiel aan de rechterzijde van dat tekstveld te klikken opent een venster voor extra instellingen. In oudere versies van WordPress krijg je dit venster standaard te zien als je een link invoegt. Je kunt hier ook een titel opgeven, een beschrijving van de website of pagina waar je naar linkt.
Revisies
Onderaan de pagina zie je het kopje “revisies”. Hier vind je de eerdere versies van de pagina. WordPress slaat iedere paar minuten een actuele versie van de pagina op zodat je altijd terug kunt naar een eerdere versie als je per ongeluk een fout maakt. Experimenteer dus gerust, er is altijd een weg terug!
Zie jij het onderdeel revisies of andere onderdelen niet? Klik dan rechtsboven op “scherminstellingen” en vink de gewenste vakjes aan.
Je pagina publiceren of bijwerken
Rechtsboven op de pagina zie je het kopje “publiceren”. Daaronder vind je diverse onderdelen:
Wijzigingen bekijken : bekijk hoe je pagina er op je website uitziet voordat je deze publiceert.
Status : De status kan “gepubliceerd” zijn, wat betekent dat de pagina op internet te bezoeken is, maar ook “wachtend op review” of “concept” als je de pagina eerst door iemand anders wilt laten controleren of er later aan verder wilt werken.
Zichtbaarheid : Voor de meeste pagina’s zal de zichtbaarheid op “publiek” (of “openbaar”) staan. Dat betekent dat iedereen deze kan bekijken. Je kunt er echter ook voor kiezen een pagina te beveiligen met een wachtwoord of de status op “prive” te zetten, wat wil zeggen dat alleen ingelogde bezoekers met voldoende rechten de pagina kunnen bekijken.
Revisies : zie het vorige kopje
Geplaatst op : Hier wordt de tijd en datum weergegeven waarop je een bericht geplaatst hebt. Je kunt dit echter ook aanpassen. Handig als je bijvoorbeeld nu al een aanbieding wilt invoeren die pas volgende week ingaat (en dus ook pas volgende week op je website mag verschijnen).
In de prullenbak : WordPress heeft, net als Windows, een prullenbak functie. Hiermee kun je pagina’s dus verwijderen, maar dit kun je ook altijd weer herstellen. Je vindt de prullenbak boven het overzicht van alle pagina’s (zie de eerste afbeelding van dit hoofdstuk).
Tenslotte moet je nog even op de knop bijwerken drukken (of publiceren bij een nieuwe pagina). Als je dit niet doet worden de aanpassingen niet op je website doorgevoerd. WordPress zal de wijzigingen overigens wel opslaan als concept (zie de eerder genoemde revisies).
Pagina attributen
Bij pagina attributen kun je instellen of de huidige pagina een hoofdpagina is of een subpagina van een andere pagina. Zo is deze pagina een subpagina van de pagina “/wordpress-handleiding/”.
Als je hier een hoofdpagina instelt wordt de huidige pagina in het navigatiemenu opgenomen als subpagina. Met het venstertje onder “volgorde” kun je bepalen als hoeveelste subpagina deze pagina getoond wordt in het submenu *
Daarnaast wordt de hoofdpagina ook toegevoegd aan de permalink (en dus ook de url), zie ook de toevoeging “/wordpress-handleiding/” in de URL van deze pagina.
Als je thema beschikt over meerdere templates vind je hier ook nog het onderdeel “sjabloon“. Hier kun je kiezen uit een aantal verschillende templates, die ieder zorgen voor een ander uiterlijk van de pagina.